Ahonenovo spektakularno slovo odneslo slabo vreme

Oktobra lani je najverjetneje najboljši finski skakalec vseh časov Janne Ahonen že tretjič napovedal konec kariere. Toda legenda svojega športa še ni želel reči zadnje. Napovedal je nastop na finskem državnem prvenstvu, ki se bo odvijalo ta konec tedna, dogodek pa bi bil še toliko bolj poseben, ker bi se na skakalnico podal tudi njegov sin Mico. Toda organizatorji prvenstva predvideveajo, da zaradi slabega vremena tekme ne bodo mogli izpeljati.


41-letni finski veteran Janne Ahonen je upokojitev napovedal že v letih 2008 in 2011, a se je vselej vrnil v svetovni pokal, tudi med najboljše. Po tem ko je zadnjič nastopil marca lani v domačem Lahtiju, je pred začetkom letošnje sezone oznanil gotovo slovo. Od njegovega prvenca decembra 1992 tako mineva že 25 let.

Pred kratkim pa je Finec sporočil da se za eno tekmo vrača na skakalnico. Finska naj bi konec tedna izpeljala državno svetovno prvenstvo, na katerega pa se je za zadnje dejanje prijavil tudi Ahonen. To bi bilo prav posebno tekmovanje, saj bi bil med Ahonenovimi tekmeci v Ruki tudi njegov 17-letni sin Mico. Spektakularnega boja dveh Ahonenov in preostale finske falange pa v soboto žal najverjetneje ne bo, saj imajo organizatorji prireditve veliko težav z vremenom.

Med dolgoletno kariero je Ahonen nastopil na kar 412 posamičnih tekmah svetovnega pokala, na stopničkah je stal 108-krat, za pasom pa ima 36 zmag. Zadnjo je osvojil marca 2008 v Kuopiu. Še vedno je Finec edini skakalec v zgodovini, ki mu je uspelo petkrat osvojiti novoletno turnejo štirih skakalnic.