Križnarjeva v Oberstdorfu tik za najboljšimi

Deževni Oberstdorf je gostil prvo izmed dveh tekem svetovnega pokala za smučarke skakalke na veliki skakalnici, naši dve skakalki pa sta znova skočili med elitno deseterico.


V včerajšnjih kvalifikacijah je od naše peterice obstala Jerneja Brecl, danes je izven finalne serije ostala še druga mlada skakalka v naši ekipi, Katra Komar, ki je zasedla 34. mesto. Špela Rogelj je po prvi seriji s 108.5 metri in 88,2 točkami zasedala 21. mesto, Ema Klinec je bila s 115 metri in 108,5 točkami deseta, nasmejana pa je bila znova Nika Križnar, ki je s 121.5 metri in 120,5 točkami zasedala 6. mesto.

Vodila je Avstrijka Chiara Hölzl s 130 metri in 134,9 točkami pred Norvežanko Maren Lundby, ki je skočila 127.5 metrov in je zbrala 131,8 točk, tretja je bila Marita Kramer iz Avstrije, ki je za 127.5 metrov dolg skok prejela 126,4 točk.

V finalni seriji je Rogljeva pristala pri 100 metrih in je s 177,8 točkami padla na končno 28. mesto. Prehitro se je po lepem skoku in doskoku pri 122.5 metrih veselila Klinčeva, ki je padla v radiusu, a na srečo brez udarcev, 223,1 točk pa je bilo dovolj za končno 10. mesto. “To je bila čisto moja napaka, nepozornost. To je narejeno v efektu, za naslednjič vem, da bom zavestno morala zapeljati do črte in se potem veseliti, če se bo tako izšlo. Nova izkušnja in na srečo sem cela in to je nekaj pozitivnega iz tega. V Oberstdorf sem prišla povsem sproščena, rekla sem si, da nekaj moram spremeniti. Nisem delala posebnih skokov na treningu, le sproščena sem bila. Se je pa na tekmi nato pokazalo, da sem malce manj samozavestna, saj sem na zadnjih šestih tekmah skakala slabše, kljub temu, da sem na treningu skakala dobro. Potem sem v finalu to pregriznila in sem vesela, ker sem začutila tisto, kar po navadi začutim ob dobrih skokih,” je povedala Ema Klinec.

Dobro je v finalu skočila tudi Križnarjeva, ki je s 122.5 metri in 252,2 točkami prevzela vodstvo in do konca tekme pridobila še eno mesto in je tako končala na sijajnem petem mestu. “Za mano je kar lepa tekma. Glede na kvalifikacije in poskusni skok so bili skoki na tekmi še malo zakrčeni. Ne glede na to, so bili to še vedno lepi skoki. Če bom iz tega nadaljevala v tekmovanja, sem lahko zadovoljna. Ko sem v finalu pristala v telemark, mi je izpadel klinček na levi smučki, to sem takoj začutila, da noga ni več stabilna na smučki. Poizkusila sem lepo odvoziti naprej. Odpel se mi je klinček, a nič za to, dobro, da se je vse končalo dobro,” je povzela današnjo tekmo Križnarjeva.

Z ženskim rekordom skakalnice, 141.5 metri in 284,9 točkami je tretjo zmago v karieri vpisala Hölzlova, druga je bila z 276,2 točkami Lundbyjeva, tretja pa Daniela Iraschko-Stolz, ki je zbrala 270,4 točk, po prvi seriji je bila peta.

Takole je po tekmi razmišljal Zoran Zupančič, glavni trener naših skakalk: “Ne bom rekel, da smo brez težav. Punce so pokazale v Oberstdorfu, da so še sposobne skakati. Veliko je bilo dobrih skokov do tekme. Veselje je bilo znova pogledati na rezultatsko listo. Kljub temu je bilo še nekaj napetosti na tekmi. Skoki so bili lepi, ne čisto popolni. Kljub padcu in zelo slabim razmeram 5. in 10. mesto. Imeli smo nekaj smole na tekmovanju, zelo je vplival na razplet tudi veter. Ne po celotni skakalnici, le vzvratni iz mize. Bilo je težko, če si imel smole in premočan veter iz odskočnega pomola, danes žal ni bilo mogoče skočiti daleč. Videli smo, da je kar nekaj skakalk vsaj v enem skoku plačalo davek. Mi smo zadovoljni, pokazali smo, da smo v boju za vrh. Je pa res, da je veselje polovično, priključiti se bodo morala še ostala dekleta.”

Jutri popoldne bo v Oberstdorfu na sporedu še ena tekma.