Nesrečni Tande končal sezono, SP tudi brez drugih velikih imen

Norveška skakalna reprezentanca na prihajajočem svetovnem prvenstvu ne bo računala na aktualnega dvakratnega svetovnega prvaka v poletih Daniela Andreja Tandeja. Ta se je pretekli konec tedna v Lahtiju resno poškodoval in tako že nesrečno končal sezono. Domače svetovno prvenstvo pa bo izpustil tudi Gregor Schlierenzauer, ki je na zadnjih tekmah upal na izboljšanje forme, a mu ta očitno še vedno dela preglavice.


Avstrijski Seefeld bo med 20. februarjem in 3. marcem gostil nordijsko svetovno prvenstvo. Glavna trenerja slovenske moške in ženske reprezentance Gorazd Bertoncelj in Zoran Zupančič sta potnike določila v nedeljo, Norvežani jih bodo naznanili v ponedeljek. Znano pa je, da bo vrhunec sezone primoran izpustiti Daniel Andre Tande. Slednji je na lanskem SP-ju, ki je potekalo v poletih, postal dvakratni svetovni prvak, tako posamično kot ekipno.

Za Tandeja sezone že konec

Nesreča je 25-letnika doletela pred tednom dni, ko si je ob padcu poškodoval koleno. Poškodba je na žalost, tako ekipe kot norveških privržencev skokov, prehuda da bi njihov ljubljenec prihodnji teden nastopil na svetovnem prvenstvu. Še več, Tande je sporočil, da je sezona zanj že končana.

“Škoda, da bom moral izpustiti svetovno prvenstvo, a koleno ni v dobrem stanju, tako da se bom prelevil v gledalca in tako spremljal, kako se borijo za odličja. V tej sezoni ne bom več skakal. Vrnil se bom še močnejši in boljši,” je ob tem povedal 34. skakalec sezone, ki so mu zdravniki pred slabim letom postavili redko diagnozo, Stevens-Johnsonov sindrom.Kljub težavam z zdravjem se je novembra vrnil v svetovni pokal in v začetku februarja s petim mestom v Oberstdorfu postavil najboljši rezultat tekmovalnega obdobja.

“Žalostno je, da Daniel ne bo mogel sodelovati na svetovnem prvenstvu. Verjamem, da bi se izkazal, a zdravniki pravijo, da ne sme skakati šest tednov. Moramo se sprijazniti s tem,” je o Tandeju, ki ne bo branil ekipnega srebra iz leta 2017, dejal trener Alexander Stöckl. Ekipo za SP bo razkril v ponedeljek.

Na domačem mundialu tudi brez Schlierenzauerja

Svetovnega prvenstva se ne bo udeležil tudi eden najboljših skalcev v zgodovini Gregor Schlierenzauer, kateremu se ni uspelo uvrstiti v avstrijsko ekipo. Rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu se je februarja po desettedenskem premoru vrnil v svetovni pokal, a trenerskega štaba ni prepričal. Na dveh posamičnih tekmah je zasedel zgolj 30. in 42. mesto z izjemo ekipne zmage v Lahtiju, kar pa ni bilo dovolj, da bi ga trener uvrstil med prvo šesterico, ki prihodnji teden potuje v Inssbruck.

Avstrijci bodo tako računali na Stefana Krafta, Daniela Huberja, Michaela Hayböcka, Philippa Aschenwalda in Manuela Fettnerja. Kljub močnim imenom avstrijska reprezentanca ni tako prepričljiva kot v preteklih sezonah. Oči so najbolj uprte v Krafta, ki je na velikanki pokazal odlične polete in se giblje v prvi peterici skupnega seštevka, vseeno pa mu ekipe z zanj skromnimi rezultati v Willingenu ni uspelo dvigniti na noge.

Na svetovnem prvenstvu ne bo še dveh skakalnih asov prejšnjih sezon Severina Freunda in Noriakija Kasaija. V slovenski reprezentanci ne bo Domna Prevca, pred katerim je prednost dobil Žiga Jelar. Poleg Jelarja na SP tako potujejo še Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan in Timi Zajc.